ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΗΝΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ
Τ. επιμελητής ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός
Επ. συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία
Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: Closed

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Τι είναι και πως εμφανίζεται;

Ο όρος αιφνίδια βαρηκοΐα περιγράφει την ξαφνική αλλά σημαντική μείωση ακοής σε ένα ή και τα δυο αυτιά χωρίς να υπάρχει πόνος, τραυματισμός ή λοίμωξη του αυτιού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επηρεάζεται μόνο το ένα αυτί και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από ιλίγγους και βουητό.

Παρότι η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι σπάνια κρίνεται ως μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30-60 ετών και μπορεί να συμβεί ακόμη και στη διάρκεια του ύπνου.

Η διάγνωση τίθεται με ακοόγραμμα μέσω του οποίου μπορούμε να εντοπίσουμε αν η  βαρηκοΐα είναι μονόπλευρη και νευροαισθητήρια (αφορά το ακουστικό νεύρο). Ο γιατρός με βάση το ιστορικό του ατόμου και την ωτοσκόπηση θα μπορέσει να αποκλείσει άλλες αιτίες που θα προκαλούσαν βαρηκοΐα όπως η εξωτερική ή μέση ωτίτιδα, ξένα σώματα, έντονος θόρυβος. Θα ζητήσει επίσης να γίνει και μια μαγνητική τομογραφία έσω ακουστικών πόρων για να αποκλειστεί η πιθανότητα να οφείλεται σε ακουστικό νευρίνωμα, (έναν καλοήθη όγκο του ακουστικού νεύρου).

Παρότι η αιφνίδια βαρηκοΐα δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν η θεραπεία καθυστερήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων, οι πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης δυστυχώς είναι ελάχιστες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση κορτιζόνης (με ταυτόχρονες ενδοτυμπάνιες εγχύσεις κορτιζόνης) και ειδικά αντι-ιικά φάρμακα. Εφόσον ξεκινήσει έγκαιρα, η ακοή βελτιώνεται σημαντικά και σε αρκετές περιπτώσεις αποκαθίσταται πλήρως. Φυσικά ο γιατρός συνεχίζει να παρακολουθεί στον ασθενή και μετά το πέρας της θεραπείας, για ένα χρόνο, για να ελέγχεται η εξέλιξη της βαρηκοΐας.