ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ
Τ. επιμελητής ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός
Επ. συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία
Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: Closed

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Πολύποδες ρινός

Οι πολύποδες ρινός είναι καλοήθεις, μαλακοί και ανώδυνοι ιστικοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου. Μπορεί να είναι μικροί ή αρκετά μεγάλοι ώστε να είναι ορατοί μέσα στα ρουθούνια. Υπάρχει το ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει μόνον έναν πολύποδα, αλλά τις πιο πολλές φορές είναι περισσότεροι.

Οι πολύποδες ρινός συνήθως συνδέονται με χρόνιες φλεγμονές της μύτης λόγω αλλεργιών ή άσθματος. Όταν είναι μικρού μεγέθους δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν απαιτείται θεραπεία για την αντιμετώπισή τους. Στην περίπτωση μεγαλύτερων πολυπόδων διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος του αέρα από τα ιγμόρεια, προκαλώντας μειωμένη όσφρηση, ρινορραγίες, μπούκωμα στη μύτη, συχνές ιγμορίτιδες. Οι πολύποδες ρινός μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης σε παιδιά ή ηλικιωμένους.

Από ποια συμπτώματα συνοδεύονται οι πολύποδες ρινός;

Τα συμπτώματα ενός πολύποδα πολλές φορές συγχέονται με αυτά ενός κρυολογήματος, με την διαφορά πως δεν θα υποχωρήσουν αν ο ασθενής δεν λάβει κάποια θεραπεία. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η ρινική συμφόρηση, που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και αναγκάζει τον ασθενή να αναπνέει σχεδόν συνέχεια από στόμα. Άλλα συμπτώματα είναι η ρινική καταρροή, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης και γεύσης, η αλλαγή στον τόνο της φωνής.

Οι μεγαλύτεροι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ροχαλητό, ρινική απόφραξη, οπισθορρινική καταρροή και κάνουν το άτομο πιο επιρρεπές στην εκδήλωση χρόνιων λοιμώξεων. Πολύ σπάνια, πολύποδες με πολύ μεγάλο μέγεθος μπορεί να επηρεάσουν την δομή του προσώπου ή να πιέζουν τα νεύρα που μεταφέρουν το οπτικό ερέθισμα από τα μάτια στον εγκέφαλο προκαλώντας προβλήματα όρασης.

Σε τι οφείλονται οι πολύποδες ρινός;

Το ακριβές αίτιο δημιουργίας των πολυπόδων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αυτό που ουσιαστικά έχει προκύψει από τις έρευνες είναι πως πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που για να προκληθεί σημαίνει πως υπάρχει φλεγμονή στο ρινικό βλεννογόνο. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικούς, μικροβιακούς ή ιογενείς παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί επίσης συσχέτιση με γενετικούς παράγοντες.

Πολύποδες ρινός – Παράγοντες κινδύνου

Όπως αναφέραμε, απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία των πολυπόδων είναι η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Άρα οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή, αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Τέτοιες καταστάσεις είναι το άσθμα, η κυστική ίνωση, η ευαισθησία στην ασπιρίνη κ.α.

Πώς μπορούν να διαγνωστούν οι πολύποδες ρινός;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα διαγνώσει το πρόβλημα με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής και με ενδοσκόπηση της μύτης. Όταν βέβαια οι πολύποδες είναι αρκετά μεγάλοι είναι ορατοί από τα ρουθούνια. Η ενδοσκοπική εξέταση όμως φανερώνει και τους πιο μικρούς πολύποδες και δίνει την δυνατότητα στον γιατρό να αξιολογήσει την ακριβή θέση, αλλά και την έκτασή τους. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία) ή αλλεργικά τεστ.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πολύποδες ρινός;

Το κυριότερο κομμάτι της θεραπείας είναι να κατανοήσει ο ασθενής πως οι πολύποδες ρινός αποτελούν μια χρόνια πάθηση που απαιτεί υπομονή και παρακολούθηση από τον γιατρό. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φαρμακευτική αγωγή: Η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων ξεκινά με λήψη φαρμάκων, τα οποία μπορεί να τους θεραπεύσουν πλήρως. Η αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση του οργανισμού, τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής ή την εποχή. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιλαμβάνουν ρινικά σπρέι, ενέσιμα ή από στόματος κορτικοστεροειδή, αντιισταμινικά για την καταπολέμηση αλλεργιών, αντιβιοτικά σε περιπτώσεις οξείας ιγμορίτιδας κ.α.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Στην περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δεν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όταν οι πολύποδες ρινός είναι μεγάλοι ή εκτεταμένοι, η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται αναγκαία. Η επέμβαση πραγματοποιείται ενδοσκοπικά με γενική αναισθησία. Η ενδοσκοπική χειρουργική επιτρέπει στον γιατρό-χειρουργό να δράσει στοχευμένα και με πολύ μεγάλη ακρίβεια, αφαιρώντας μόνο τους ιστούς που πάσχουν, χωρίς εξωτερικές τομές. Ο ασθενής παραμένει για μία ημέρα στην κλινική και μπορεί να επιστρέψει πολύ γρήγορα στους καθημερινούς ρυθμούς του.