Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: 17:00 - 21:00

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Ρινίτιδα

Ως ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, της μεμβράνης που δημιουργεί εντός της μύτης την βλέννα, ουσία που υγραίνει των αέρα που εισπνέουμε και συγκρατεί τα μικρόβια και την σκόνη. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργιών ή άλλων παραγόντων όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, η συναισθηματική φόρτιση ή ο καπνός του τσιγάρου. Η ρινίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση, με κυριότερα συμπτώματα την καταρροή, την ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα, τον κνησμό. Χωρίζεται σε αλλεργική, μη αλλεργική και μικτή και μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η πιο κοινή μορφή ρινίτιδας είναι η αλλεργική, η οποία οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικές αλλεργίες. Χαρακτηρίζεται από φαγούρα σε αυτιά και λαιμό, βήχα, πονοκεφάλους, κόπωση, ρινική καταρροή και ρινική συμφόρηση. Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν επίσης άσθμα ή εκζέματα.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από την γύρη των φυτών και τα άτομα που πάσχουν εμφανίζουν συμπτώματα κυρίως σε περιόδους έντονης ανθοφορίας.

Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί τους ασθενείς σε όλη την διάρκεια του έτους. Συνήθως οφείλεται σε αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου όπως το τρίχωμα των ζώων ή η σκόνη.

Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας είναι το οικογενειακό ιστορικό, το άσθμα, το φύλο, η ηλικία, το παθητικό κάπνισμα και άλλες αλλεργίες.

Σε ποιους τύπους χωρίζεται η μη αλλεργική ρινίτιδα;

Η μη αλλεργική ρινίτιδα αφορά άτομα, των οποίων οι εξετάσεις δεν εντοπίζουν αλλεργική αιτιολογία. Τα συμπτώματα σε αυτούς του ασθενείς διαρκούν εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά που εκδηλώνονται.Η μη αλλεργική ρινίτιδα χωρίζεται σε:

Άλλοι παράγοντες με τους οποίους μπορεί να σχετίζεται η ρινίτιδα είναι ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. αντισυλληπτικά, φάρμακα για την πίεση), δομικές ανωμαλίες στην μύτη (π.χ. ρινικοί πολύποδες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος) και λοιμώξεις.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η ρινίτιδα;

Ο ωτορινολαρρυγγολόγος θα ζητήσει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Τα ευρήματα της εξέτασης θα συσχετιστούν με τα αποτελέσματα δοκιμασιών όπως οι δερματικές δοκιμασίες η ραδιοαλλεργοπροσροφητική δοκιμασία RAST και η κυτταρολογική εξέταση ρινικού εκκρίματος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ρινίτιδα;

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπίσει την ρινίτιδα και να προλάβει τα συμπτώματά της. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα αλλεργιογόνα στα οποία έχει ευαισθησία το άτομο και συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις. Για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας χορηγούνται:

Εναλλακτική απευαισθητοποίηση
Η εναλλακτική απευαισθητοποίηση είναι μια θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας. Η μέθοδος αυτή έχει σαν στόχο την απευαισθητοποίηση του οργανισμού από τις ουσίες που του προκαλούν αλλεργία. Πρόκειται για μια θεραπεία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία και τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα και άμεσα.