Δευτέρα: 17:00 - 21:00
Τρίτη: 17:00 - 21:00
Τετάρτη: Closed
Πέμπτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: Closed
Κυριακή: Closed
Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια είναι ογκόμορφοι ιστοί του λεμφικού συστήματος, οι οποίοι μαζί με την γλωσσική αμυγδαλή συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού, λειτουργώντας ως φίλτρο για την κατακράτηση των μικροοργανισμών.
Οι παρίσθμιες αμυγδαλές βρίσκονται στον φάρυγγα, δεξιά και αριστερά στα πλάγια τοιχώματα. Η επιφάνειά τους δεν είναι λεία, αλλά έχει μικρά βαθουλώματα που ονομάζονται κρύπτες. Οι αμυγδαλές γίνονται ορατές κατά το άνοιγμα του στόματος. Στα παιδιά συνήθως είναι ευμεγέθεις και σε μερικά είναι πολύ μεγάλες και ονομάζονται υπερτροφικές. Η διόγκωση των αμυγδαλών προκαλεί απόφραξη στον φάρυγγα.
Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα, το οπίσθιο τοίχωμα της μύτης. Δίπλα τους βρίσκονται οι ευσταχιανές σάλπιγγες που ρυθμίζουν την λειτουργία του αυτιού. Όταν τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα ή φλεγμαίνουν συχνά, τότε επηρεάζουν και τα αυτιά. Τα κρεατάκια αναπτύσσονται έως την ηλικία των 10 ετών και στην συνέχεια ατροφούν. Δεν είναι ορατά κατά το άνοιγμα του στόματος και ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να τα δει χρησιμοποιώντας λαρυγγικό κάτοπτρο ή ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο. Τα κρεατάκια προκαλούν ρινική απόφραξη και κάποιες φορές οξεία μέση ωτίτιδα ή εκκριτική ωτίτιδα.
Οι ασθενείς με φλεγμονή στις αμυγδαλές εμφανίζουν:
Η φλεγμονή στα κρεατάκια μπορεί να προκαλέσει:
Η αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται όταν η αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος καταβάλλεται από παράγοντες όπως μια ίωση ή ένα κρυολόγημα. Μπορεί να είναι οξεία και να διαρκέσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ή χρόνια και να κρατήσει για μήνες. Το περιαμυγδαλικό απόστημα αποτελεί την εξέλιξη της αμυγδαλίτιδας, κατάσταση όπου ανάμεσα στο φαρυγγικό τοίχωμα και την αμυγδαλή συγκεντρώνεται πύον, το οποίο προκαλεί έντονο πόνο κατά την κατάποση και αναπνευστική δυσχέρεια.
Η αφαίρεση των αμυγδαλών πραγματοποιείται για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η εκδήλωση τεσσάρων ή περισσοτέρων επεισοδίων αμυγδαλίτιδας το χρόνο. Ο δεύτερος είναι το μέγεθός τους. Όταν είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή πρέπει να αφαιρεθούν. Η διόγκωση των αμυγδαλών παρατηρείται κυρίως στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες εμφανίζεται πιο συχνά υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και περιαμυγδαλικό απόστημα. Άλλοι λόγοι για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές είναι η εκδήλωση ροχαλητού ή απνοιών και η υπόνοια κακοήθειας.
Όταν τα κρεατάκια επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς προκαλώντας ροχαλητό, άπνοιες, μειωμένη ακοή και ανορεξία, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη. Αφαιρούνται στην περίπτωση που έχουν διογκωθεί υπερβολικά και το πρήξιμο δεν υποχωρεί με την φαρμακευτική αγωγή.
Η αμυγδαλεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα κρεατάκια μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική αφαίρεση. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει την χρήση στεροειδών ρινικών σπρέι, τα οποία συρρικνώνουν τον αδενοειδή ιστό για διάστημα δύο έως τριών μηνών. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία μέσω του στόματος και έτσι δεν γίνονται τομές στο πρόσωπο, τον λαιμό ή την μύτη. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγεται η κλασική ή η ενδοσκοπική αδενεκτομή. Η ενδοσκοπική αδενεκτομή εξασφαλίζει πιο ακριβή και λεπτομερή αφαίρεση του παθολογικού ιστού, μειωμένα ποσοστά αιμορραγίας, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερα ποσοστά υποτροπής.
Μέχρι την ηλικία των δυο ετών οι αμυγδαλές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς αναγνωρίζουν τα αντιγόνα και δίνουν στον οργανισμό μνήμη για να συνεχίσει να τα αναγνωρίζει. Γι΄αυτό και η αφαίρεσή τους δεν γίνεται πριν την ηλικία των τριών ετών. Τα κρεατάκια αφαιρούνται στην ηλικία δύο με πέντε ετών.