Δευτέρα: 17:00 - 21:00
Τρίτη: 17:00 - 21:00
Τετάρτη: Closed
Πέμπτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: Closed
Κυριακή: Closed
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) αποτελεί κάθε παρεκτόπιση του διαφράγματος προς μία από τις πλευρές της μύτης. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως το διάφραγμα είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια ασυμμετρία. Όταν η παρεκτόπιση είναι πολύ μεγάλη τότε μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της ρινικής κοιλότητας, εμποδίζοντας τον αέρα να εισέλθει από την μια ή και τις δυο πλευρές. Ένα μεγάλο μέρος των ατόμων με σκολίωση ρινικού διαφράγματος έχουν συνηθίσει να ζουν με αυτό, αναπνέοντας λάθος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό συνδέεται με εκδήλωση ροχαλητού, βήχα, πονοκεφάλων, προβλημάτων στα αυτιά κ.α.
Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό τμήμα που διαιρεί την μύτη σε δυο μέρη που ονομάζονται ρινικοί θάλαμοι. Το μπροστινό μέρος είναι χόνδρινο (τετράπλευρος χόνδρος ρινικού διαφράγματος), ενώ το πίσω οστέινο (κάθετο πέταλο του ηθμοειδούς). Φυσιολογικά το ρινικό διάφραγμα είναι ευθύ και κινείται κάθετα προς το πρόσωπο. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να αφορά μόνο το χόνδρινο, το οστέινο ή και τα δυο μέρη. Συνήθως έχει την μορφή
C ή S.
Το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται σε:
- Τραυματισμό του ατόμου
- Κληρονομικούς παράγοντες
- Προηγούμενη αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση
Ένα πολύ στραβό διάφραγμα κάνει την αναπνοή από την μύτη δύσκολη ή και αδύνατη, διότι εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα. Το άτομο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα με αποτέλεσμα να :
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην εξίσου σοβαρά σε όλους τους ασθενείς, επηρεάζουν όμως σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα ζητήσει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Με την βοήθεια ενδοσκοπίου θα εξετάσει το εσωτερικό της μύτης και θα μπορέσει να καταγράψει την παρεκτόπιση του διαφράγματος. Μπορεί να ζητηθεί επίσης μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία ρινός, που θα δώσουν στον γιατρό πληροφορίες για την μορφολογία του διαφράγματος.
Η αποκατάσταση του στραβού διαφράγματος γίνεται μέσω επέμβασης που έχει σαν στόχο τον ευθειασμό του διαφράγματος και την δημιουργία ελεύθερης διόδου στην μύτη. Η επέμβαση πραγματοποιείται ενδορρινικά, γι’ αυτό και δεν παρατηρείται τραυματισμός ή ουλή εξωτερικά. Η πλαστική διαφράγματος διαρκεί περίπου μια ώρα και γίνεται με γενική αναισθησία. Στη διάρκειά της τα στραβά τμήματα του χόνδρου απομακρύνονται, ευθειάζονται και τοποθετούνται ίσια πια, στη θέση τους. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με ρινοπλαστική για να βελτιωθεί και το αισθητικό κομμάτι.
Η επέμβαση πραγματοποιείται ενδοσκοπικά, δίνοντας την δυνατότητα στον χειρουργό να επέμβει και να μορφοποιήσει το στραβό διάφραγμα με την ελάχιστη δυνατή κάκωση των ιστών. Έτσι, ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν γάζες στο εσωτερικό της μύτης μετά την επέμβαση, οπότε η δυσφορία που προκαλούσε ο πωματισμός στον ασθενή, αποφεύγεται. Επίσης, ανάλογα με την κρίση του γιατρού, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα, ή να παραμείνει στην κλινική για ένα βράδυ.
Η πλαστική διαφράγματος είναι καλό να γίνεται μετά την ηλικία των 18 χρόνων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κρανίου. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει νωρίτερα σε σοβαρά περιστατικά, για παράδειγμα μετά από έναν τραυματισμό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην καταστραφεί ο τετράπλευρος χόνδρος, οποίος δεν αναγεννάται.
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως αφορούν ρινορραγίες, οι οποίες αποτρέπονται αν ο ασθενής δεν καταπονεί τον εαυτό του και δεν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση, σταματούν μόνες τους ή αντιμετωπίζονται εύκολα. Ακόμη και η περίπτωση κάποιας μόλυνσης, αποτρέπεται με την χορήγηση αντιβιοτικού μετά την επέμβαση.