ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΗΝΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ
Τ. επιμελητής ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός
Επ. συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία
Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: Closed

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Αλλεργική ρινίτιδα - Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και πως συνδέεται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ασθενών κυρίως την περίοδο της άνοιξης και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συμπτώματα και διάγνωση

Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζει το άτομο είναι ρινική συμφόρηση, φτερνίσματα, καταρροή, κνησμό ή ερεθισμένα μάτια. Η διάγνωση τίθεται μέσω ενδοσκόπησης ρινός και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται επίσης απεικονιστικός έλεγχος και αλλεργικά τεστ.

Θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την θεραπεία είναι να αποφευχθούν τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματα. Όταν αυτό δεν είναι αρκετό τότε ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της ρινίτιδας και την πρόληψη των συμπτωμάτων. Τα κυριότερα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι τα αντιισταμινικά, τα ενδορινικά σπρέι με κορτιζόνη και τα αποσυμφορητικά. Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών αλλεργιών συστήνεται ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με φάρμακα.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί λύση μόνο σε περιπτώσεις επιπλοκών όπως οι πολύποδες ρινός, η υπερτροφία ρινικών κογχών κ.α.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σηματνικό ρόλο στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης το άτομο μπορεί να διαπιστώσει αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι φυσιολογικά και αν χρειαστεί να λάβει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί πως άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινιτίδα πολύ συχνά εμφανίζουν και ανεπάρκεια βιταμίνης D και στην πλειοψηφία τους δεν το γνωρίζουν. Το σημαντικό είναι πως η φαρμακευτική υποκατάστασή της σε περιπτώσεις που οι τιμές της είναι χαμηλές δεν συμβάλλει μόνο στην θωράκιση της άμυνας του οργανισμού, αλλά και στην μη εκδήλωση αλλεργιών.