Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: 17:00 - 21:00

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την φλεγμονή του ιστού των ιγμόρειων. Μπορεί να οφείλεται σε ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, ανατομικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα, φλεγμονή των δοντιών, υπερτροφία των κογχών κ.α. Αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον γιατρό και ταλαιπωρεί τόσο τα ενήλικα άτομα όσο και τα παιδιά.

Πώς προκαλείται η ιγμορίτιδα;

Τα ιγμόρεια ανήκουν στους παραρρίνιους κόλπους, αποτελούν κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από την μύτη και παράγουν βλέννα η οποία υγραίνει και καθαρίζει την μύτη. Η ιγμορίτιδα ουσιαστικά αποτελεί την φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων κόλπων και συνήθως ακολουθεί κάποιο κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα. Λόγω του κρυολογήματος ή της ρινίτιδας η παραγωγή της βλέννας αυξάνεται και όταν διαρκεί πολλές ημέρες προκαλείται οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο, το οποίο φράζει την δίοδο του αέρα προς τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα το άτομο να αντιμετωπίζει πόνο στο μέτωπο και τα μάτια. Όταν η απόφραξη των ιγμόρειων παραμείνει για περισσότερο από μια εβδομάδα η απλή βλέννα γίνεται παχύρρευστη και δύσοσμη, τα συμπτώματα παραμένουν και εντείνονται, δημιουργώντας χρόνια ιγμορίτιδα.

Σε ποιους τύπους χωρίζεται η ιγμορίτιδα;

Ο τύπος της ιγμορίτιδας και η σοβαρότητά της εξαρτάται από την διάρκεια της φλεγμονής. Χωρίζεται σε χρόνια, οξεία, υποξεία και υποτροπιάζουσα. Όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δώδεκα εβδομάδες, τότε η ιγμορίτιδα είναι χρόνια. Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει από δέκα μέρες έως και τέσσερις εβδομάδες. Η υποξεία ιγμορίτιδα διαρκεί έως δώδεκα εβδομάδες, ενώ στην υποτροπιάζουσα ο ασθενής εμφανίζει τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ετησίως χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η ιγμορίτιδα;

Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση της μύτης με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Παλαιότερα η διάγνωση πραγματοποιούνταν μέσω ακτινογραφιών στους παραρρινίους κόλπους. Στις μέρες μας η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την αξονική τομογραφία και μέσω υπερήχων, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον ασθενή με ακτινοβολία. Στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζεται το υγρό των κόλπων, η πάχυνση των βλεννογόνων, η ύπαρξη ή μη κάποιας κύστη κ.α. Έτσι, ο γιατρός έχει την δυνατότητα να εντοπίσει το πρόβλημα που υπάρχει. Η συγκεκριμένη εξέταση επαναλαμβάνεται και στη διάρκεια της θεραπείας

Σε τι οφείλεται η ιγμορίτιδα;

Οι κυριότερες αιτίες που ευθύνονται για την εκδήλωση ιγμορίτιδας είναι:

Οι κυριότερες αιτίες που ευθύνονται για την εκδήλωση ιγμορίτιδας είναι:

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ιγμορίτιδα;

Τα κυριότερα συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι:

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ιγμορίτιδα;

Ανάλογα με την σοβαρότητα της ιγμορίτιδας ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Όταν πρόκειται για ιογενή ιγμορίτιδα συστήνεται η λήψη αποσυμφορητικών, οι εισπνοές ατμού και η λήψη βιταμινών. Όταν μιλάμε για μικροβιακή ιγμορίτιδα αρχικά η θεραπεία στοχεύει στην καταπολέμηση του μικροβίου με χορήγηση αντιβιοτικών. Φυσικά εκτός από την αντιβίωση συστήνεται και η χρήση ρινικών εκνεφωμάτων που συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μύτης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως η χρόνια ιγμορίτιδα οι εισπνοές ατμού μπορούν να ανακουφίσουν την ρινική συμφόρηση και τα ζεστά επιθέματα να μειώσουν τον πόνο στην μύτη και τα ιγμόρεια. Διαφορετικά συστήνεται η ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση, μέσω της οποίας διευρύνεται το στόμιο του ιγμορείου και αποκαθίσταται ο φυσιολογικός αερισμός.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η ιγμορίτιδα;

Όταν η ιγμορίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως εγκεφαλικό απόστημα, οστεομυελίτιδα οστών του κρανίου, επέκταση της φλεγμονής στο μάτι. Η συσσώρευση εκκρίματος στα αυτιά είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές από την οποία κινδυνεύουν τα παιδιά. Αν το έκκριμα δεν αφαιρεθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα και άλλα χρόνια προβλήματα.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η ιγμορίτιδα;

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα οποία μπορούν να δράσουν προληπτικά. Τα κυριότερα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση, η χρήση υγραντήρα και η ανύψωση του κεφαλιού στη διάρκεια του ύπνου όταν το άτομο αντιμετωπίζει ακόμα και ένα κοινό κρυολόγημα, η χρήση αποσυμφορητικών και η έγκαιρη αντιμετώπιση των αλλεργιών.