ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΛΗΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΗΝΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ
Τ. επιμελητής ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός
Επ. συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία
Ωραριο

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00

Τρίτη: 17:00 - 21:00

Τετάρτη: Closed

Πέμπτη: 17:00 - 21:00

Παρασκευή: 17:00 - 21:00

Σάββατο: Closed

Κυριακή: Closed

Ροχαλητό - Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει για την υγεία μας!

Ροχαλητό ονομάζουμε τον ήχο που παράγεται όταν δονούνται οι ανατομικές δομές του φάρυγγα λόγω απόφραξης ή στένωσης της αεροφόρου οδού. Όσο στενότερος είναι ο αεραγωγός τόσο πιο έντονο και δυνατό είναι το ροχαλητό.

Πώς προκαλείται;

Ο αέρας που εισπνέεται από το στόμα ή τη μύτη περνά μέσω της μαλακής υπερώας στους πνεύμονες. Το οπίσθιο μέρος του στόματος όπου το άνω τμήμα του λαιμού ενώνεται με τη μαλακή υπερώα δονείται. Εάν ο αεραγωγός έχει υποστεί στένωση, ο αέρας δεν διέρχεται ελεύθερα με αποτέλεσμα η υπερώα και η σταφυλή καθώς δονούνται να χτυπούν στο οπίσθιο τμήμα του λαιμού και να προκαλείται ο ήχος του ροχαλητού.

Τύποι

Το ροχαλητό μπορεί να είναι περιστασιακό ή καθημερινό. Τις περισσότερες φορές προκαλείται όταν κοιμόμαστε σε ύπτια θέση και ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού ή αλκοόλ πριν τον ύπνο. Εάν το ροχαλητό είναι περιστασιακό δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Εάν όμως συμβαίνει επί καθημερινής βάσης για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών και σταδιακά επιδεινώνεται, τότε πιθανόν να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία του αναπνευστικού συστήματος

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες  που ευθύνονται για το ροχαλητό είναι :

Το ροχαλητό δεν είναι πάντα τόσο αθώο όπως πιστεύεται εσφαλμένα, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρότερης διαταραχής, όπως η υπνική άπνοια. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη, ώστε μέσω εξετάσεων, να διαπιστωθεί η αιτία που το προκαλεί και ανάλογα με την περίπτωση να προταθεί και η αντίστοιχη θεραπεία.