Δευτέρα: 17:00 - 21:00
Τρίτη: 17:00 - 21:00
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Πέμπτη: 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 17:00 - 21:00
Σάββατο: Closed
Κυριακή: Closed
Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση κατά την οποία παρατηρείται διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής, παρότι ο ασθενής προσπαθεί να αναπνεύσει. Παθολογική θεωρείται όταν η διακοπή υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Οι άπνοιες χωρίζονται σε αποφρακτικές (πλήρης ή μερική απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών) και κεντρικές (το πρόβλημα εντοπίζεται στον εγκέφαλο). Στη διάρκεια της υπνικής άπνοιας τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα μπορεί να μειωθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα την κακή οξυγόνωση οργάνων όπως ο εγκέφαλος. Στην προσπάθεια του οργανισμού να οξυγονωθεί σωστά ο εγκέφαλος ο ασθενής αφυπνίζεται και η αναπνοή επανέρχεται.
Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι το ροχαλητό, το οποίο μπορεί να διακόπτεται κατά διαστήματα και να επανέρχεται μετά από λίγο, πιο έντονο. Άλλα νυχτερινά συμπτώματα είναι η ανησυχία στη διάρκεια του ύπνου, η ξαφνική αφύπνιση, η έντονη εφίδρωση και η συχνουρία. Κατά την πρωινή αφύπνιση το άτομο παρουσιάζει ξηροστομία, πονόλαιμο και πονοκέφαλο, νιώθει υπνηλία και κούραση, ενώ στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εμφανίσει δυσκολία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Τα συμπτώματα της πάθησης δεν είναι ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού. Ένας ασθενής μπορεί να έχει έντονα συμπτώματα αλλά να βρίσκεται στην πρώτη βαθμίδα υπνικής άπνοιας.
Η υπνική άπνοια μπορεί να μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο και σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Φυσικά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση της πάθησης:
Με την επίσκεψη στον γιατρό, ο ασθενής θα δώσει ένα πλήρες ιστορικό. Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει προσεκτικά το άτομο για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη εμποδίων στην ροή του εισπνεόμενου αέρα από την μύτη και το στόμα μέχρι να φτάσει στον λάρυγγα. Με την χρήση ειδικών ενδοσκοπίων ο γιατρός μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα.
Η εξέταση που ουσιαστικά θα διαγνώσει την πάθηση είναι πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σε εργαστήριο που διαθέτει ειδικό εξοπλισμό. Ο ασθενής παραμένει για μια νύχτα σε έναν άνετο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σε όλη τη διάρκεια του ύπνου καταγράφεται ο καρδιακός ρυθμός, η εγκεφαλική λειτουργία, η αναπνοή, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η μυϊκή δραστηριότητα. Η καταγραφή είναι συνεχής και νοσηλευτικό προσωπικό παρίσταται σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό.
Η διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας είναι υψίστης σημασίας, διότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην γενικότερη υγεία του ασθενή όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το εγκεφαλικό, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι.
Όταν η υπνική άπνοια είναι ήπιας μορφής και τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά, ο γιατρός θα συστήσει συντηρητική θεραπεία που μπορεί να σημαίνει απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα, χρήση ενδοστοματικών προθεμάτων αν η αιτία εντοπίζεται στην στοματική κοιλότητα ή αλλαγή στην στάση ύπνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση ειδικής συσκευής στη διάρκεια του ύπνου. Δηλαδή, ο ασθενής εφαρμόζει μια μάσκα η οποία συνδέεται μέσω μικρού σωλήνα με την συσκευή που παρέχει αέρα. Έτσι, οι αεραγωγοί που παρουσίαζαν απόφραξη, παραμένουν ανοικτοί στη διάρκεια του ύπνου.
Η χειρουργική οδός ακολουθείται σε περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν εμπόδια της αναπνευστικής οδού όπως το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, οι ρινικοί πολύποδες κτλ. Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης με χρήση κάμερας. Σαν τεχνική πλεονεκτεί έναντι της κλασικής, διότι δεν απαιτούνται εξωτερικές τομές, ο χειρουργός έχει πολύ καλή ορατότητα, απομακρύνεται μόνον η βλάβη χωρίς να επηρεάζονται υγιείς ιστοί, ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο αιμορραγίας και μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.